| Mailing lista | English |

 19.04.2012.
Ti biraš svoju budućnost! Preuzmi odgovornost!

 

Evropski pokret i Krovna organizacija mladih Srbije organizovali su tribinu « Ti biraš svoju budućnost! Preuzmi odgovornost ! » u sklopu kampanje «Izbori i participacija mladih» 19.aprila 2012 godine u 19h u Medija centru Niš.
 

Na tribini su govorili nosioci izborni lista:
- Dragoslav Ćirković - DS
- Igor Novaković - SPS
- Nebojša Ranđelovic - LDP
- Milan Lapčević – DSS
- Zoran Perišić - SNS

Podaci o položaju mladih u našem društvu pokazuju da su oni nedovoljno uključeni u procese donošenja odluka kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou. Pregovaračka pozicija mladih prema vladajućim strukturama je time oslabljena, a njihovi interesi nisu uzeti u obzir. Osećaj da se njihovo mišljenje ne vrednuje i ne uvažava, a njihov uticaj u društvu zanemaruje, doprinosi povećanju apatičnosti i letargije i dodatno smanjuje participaciju mladih u društvu. Iz istih razloga, stepen izlaznosti mladih na izbore je izuzetno nizak, a izborna apstinencija u porastu.

Participacija mladih i pravo na izbor i slobodu odlučivanja u javnom životu nalaze se u osnovi ljudskih prava i čine da interesi mladih budu uzeti u obzir i da oni sami utiču na opšti pravac razvoja jednog društva. Nije dovoljno da prava mladih budu samo deklarativno zaštićena u ustavima i zakonima država; za njihovo ostvarivanje u praksi se treba snažno boriti. Jedan od najefikasnijih načina da se navedeno postigne je da se mladima pruži edukacija i informacije koje će ih motivisati na svrsishodnu i delotvornu akciju. S druge strane, neophodno je podići svest političara, donosioca odluka i šire javnosti o važnosti uključivanja mladih u sve društvene procese.

Imajući u vidu navedeno, Krovna organizacija mladih Srbije, kao najviše predstavničko telo mladih, pokrenula je nacionalnu kampanju „Izbori i participacija mladih“ koja ima za cilj da:

  • mobiliše mlade iz civilnog društva da aktivno učestvuju u predizbornoj kampanji i bore se za svoja prava,
  • motiviše mlade da izađu na izbore i glasaju,  u izbornoj godini podigne svest političkih stranaka o značaju učešća mladih u procesima donošenja odluka i demokratskim pravima mladih (više mladih na izbornim listama, u lokalnim strukturama vlasti, Narodnoj skupštini, na upravljačkim i izvršnim funkcijama, u savetodavnim telima itd),
  • snimi i prati obećanja političara o konkretnim merama za uključivanje mladih i poboljšanje položaja mladih po dolasku na vlast.

Kampanja, pod sloganima "Ti biraš svoju budućnost! Preuzmi odgovornost!" i "Daj svoj glas za mlade" obuhvata niz akcija koje imaju za cilj da podstaknu mlade da izađu na predstojeće izbore kao i da se u budućnosti izbore da povećaju svoje učešće u procesima donošenja odluka na svim nivoima u državi.

Pitanja su vezana za trenutni položaj mladih, procenat mladih na njihovim izbornim listama, učešće u organima stranke kao i mere i akcije koje nameravaju da preuzmu nakon izbora kako bi poboljšali situaciju mladih i više ih uključili u procese odlučivanja i organe vlasti.

Pogledajte galeriju sa tribine

  

Josifa Pančića Br. 22, 18000 Niš, Srbija, Tel: +381 18 512-300, Fax: +381 18 512-301, E-mail: info@evropskipokret.org
2016 Evropski pokret