| Mailing lista | English |

 

Stalna konferencija gradova i opština - savez gradova i opština Srbije

Dunav osiguranje
Grad Niš
Ninet - internet provajder
Grad Pirot
Gradska opština Medijana - Niš
Gradska opština Pantelej - Niš
Gradska opština Palilula - Niš
Gradsk opština Crveni Krst - Niš
Ministarstvo omladine i sporta
Zelena mreža Vojvodine
Francuski kulturni centar - Niš
Grad Vranje
Grad Inđija
Grad Paraćin
Gradska opština Zvezdara
Grad SomborNaslov > Aktivnosti > Borba za život najstarijeg hrasta u Srbiji > Drski hrast na političkom putu!

30.06.2013 Radmila Briza, novinarka
Drski hrast na političkom putu!

Piše: Radmila Briza

Ako je i od srpskih političara-mnogo je! Ne želim da nas potsećam šta su nam sve dosad radili. Koliko su nas pravili ludima, glupima, ponašali se prema nama kao da cela zemlja boluje od Alchajmerove bolesti (ko ne zna šta je neka gugla!), izazivali nam snažnu želju da se hitno katapultiramo iz Srbije u bilo kom pravcu planete samo da ne budemo više u ovoj relanosti, sad još i ovo – ubistvo jednog bića starog 600 godina!

Zamislite, drski hrast star više od pola veka, čiji je život započeo u vremenu kada niko od nas, koji danas delimo zemlju sa njim, nije bio ni u vekovnom planu za bitisanje na ovom delu planete, isprečio se baš na trasi autoputa u izgradnji, na relaciji Beograd - Preljina koridora 11, ove 2013. godine!

Ej! Kako je bezobrazan! Taj hrast! Time što neće da mrdne sa svog staništa, svojih pedesetak kvadrata od ukupno 8.840.000 hektara na koliko se prostire Srbija, zadao je nastrašnije pulsirajuće migrene ovdašnjim političarima.

Jedni kažu: „Iseci, ubij!, Put je važniji!, drugi, plašeći se gubitka glasača izgovaraju antologijsku rečenicu:“Dajte da ga presadimo!“, čime su se upisali u univerzumsku knjigu gluposti!

A evo zašto. To drvo staro je 600 godina. I deca znaju da mu je korenje duboko koliko je ono visoko, dakle 40 metara. Debljina stabla mu je oko sedam metara. Njegovo vađenje bilo bi ravno seči, jer ne bi preživeo. A jedno je od najstarijih drveća u državi. Ima zapis na sebi, jedan krst koji svedoči da je osveštan. A što je najvažnije, ljudima iz Savinca, Gornjeg Milanovca, okoline, ali iz cele Srbije to drvo mnogo znači! Na hiljade njih ispričalo mu je svoju muku, stremljenja, nadanja. Isto toliko njih, leškarilo je ispod njegove fantastične krošnje... I svi su ga napuštali ako ne srećni, onda umireni jer su mu predali nešto svoje lično.

Čak i da nema toga, to drvo nosi isti fenomen u sebi baš kao i svi mi, ali i trenutni srpski političari, – život! Ko ima pravo da mu ga oduzme zbog nekoliko desetina metara asfalta?

Čija će ruka zabiti testeru u njegovo stablo i prekinuti taj život?
Da li danas u Srbiji živi takav čovek?

Najdublje, čak toliko duboko da svaka moja ćelija to oseća, verujem da takav moj sugrađanin ne postoji. Da nema tih para koje će mu nadomestititi osećaj da je ubio zarad dnevnopolitikanskih aktivnosti.
Ajde ljudi, političari, putari, stručnjaci, prirodnjaci, nemojte da činite kao da nam je IQ minus beskonačno! Molim vas ostavite to drvo na miru i zaobiđite ga! Dajte zadatak srspkim ekspertima, a ako ih nema, platite neke druge da reše tešku zagonetku kako da Srbija dobije put Preljina – Beograd, a da hrast ostane živ i zdrav.

Taj novac koji ćete da izdvojite za spas života starog 600 godina, zaradićete tako što ćete njegovu fotografiju, a na njoj je predivan, okačiti na sve sajtove turističkih agencija, proglasiti njegov deo planete kao jednu od najvećih atrakcija Srbije i pozvati sve da dođu da ga vide!
Neka to zadovoljstvo košta 100 dinara. Ne više.

I isplatiće se!
Molim vas!

Kolumnu Radmile Brize sa gore prenešenim tekstom možete pogledati ovde


Povezano


  

Josifa Pančića Br. 22, 18000 Niš, Srbija, Tel: +381 18 512-300, Fax: +381 18 512-301, E-mail: info@evropskipokret.org
2016 Evropski pokret