| Mailing lista | English |

 

Stalna konferencija gradova i opština - savez gradova i opština Srbije

Dunav osiguranje
Grad Niš
Ninet - internet provajder
Grad Pirot
Gradska opština Medijana - Niš
Gradska opština Pantelej - Niš
Gradska opština Palilula - Niš
Gradsk opština Crveni Krst - Niš
Ministarstvo omladine i sporta
Zelena mreža Vojvodine
Francuski kulturni centar - Niš
Grad Vranje
Grad Inđija
Grad Paraćin
Gradska opština Zvezdara
Grad SomborNaslov > Saopštenja > Saopštenje za javnost povodom odluke Vlade Srbije da sačuva hrast

09.07.2013
Saopštenje za javnost povodom odluke Vlade Srbije da sačuva hrast

Sigurnosti radi i dalje na drugoj strani čamca

Udruženja građana: Evropski pokret, GM Optimist, Stop ekocid u Srbiji, Permakultura Srbije, Ekološki medijski servis Srbije, Vojvođanska zelena inicijativa, Zelena lista Srbije, i veliki broj pojedinaca, izražavaju zadovoljstvo zbog iskazane mudrosti u postupanju i odlukama koje je večeras i javno saopštio ministar Velimir Ilić, gostujući u dnevniku RTS-a.

Izražavamo zadovoljstvo, pokazanim razumevanjem predstavnika institucija za iznalaženje inovativnog rešenja a u svrhu spašavanja života ovog veličanstvenog viševekovnog hrasta. Očekujemo da će se kriterijumi i visoki standardi kvaliteta primenjivati od sada i u buduće i da nam se neće događati ovako grubi previdi više nikada. Da će ubuduće nesavesni u bilo kojoj oblasti, morati da snose punu moralnu i materijalnu odgovornost pred celokupnim srpskim javnim mnjenjem i da neće imati ničiju zaštitu u procesu realizacije svojih obaveza.

Zahvaljujemo se svim organizacijama i pojedincima, a iznad svega svakom potpisniku peticije na iskrenosti i doprinosu da ovo naše parče planete bude bolje mesto za svakog od nas. Neophodna je bila mudrost nadležnih, kako bi čuli mišljenje građana Srbije, koji jasno poručuju da nisu protiv infrastrukturnih projekata ali jesu protiv štete koja se nanosi životnoj sredini i kulturnom nasleđu. Zahvaljujemo se predstavnicima vlasti na pokazanoj mudrosti i želji da postanemo uređena država koja čuje svoje građane.

Raduje nas činjenica da ćemo dobiti i auto-put i sačuvati hrast !

U skladu sa stanjem na terenu, mi ćemo vršiti monitoring radova oko hrasta. Moramo izraziti i zahvalnost Koridorima Srbije što su održali obećanje i angažovali stručnjake za hrast. Veliko je zadovoljstvo što je ovaj divan hrast dokazao da uz realne muke ume da nas dovede do zajedničkog rešenja Iznađeno rešenje da sačuvamo hrast jeste merilo koliko poštujemo postulate demokratskog društva i koliko i kojom brzinom se udaljavamo od pojma apsolutističke vlasti i diktature. Naše poverenje je uz vas, sve dok vi svojim postupcima dokazujete da štitite interese građana i planete zemlje. Očekujemo da će se po svim pitanjima koja jesu sporna u državi Srbiji, nadalje postupati u istom duhu ali tažimo od vas da razumete da ćemo mi i dalje biti na drugoj strani čamca kako se čamac ne bi prevrnuo.


Izdvajamo iz saopštenja


  

Josifa Pančića Br. 22, 18000 Niš, Srbija, Tel: +381 18 512-300, Fax: +381 18 512-301, E-mail: info@evropskipokret.org
2016 Evropski pokret