| Mailing lista | English |

 

Stalna konferencija gradova i opština - savez gradova i opština Srbije

Dunav osiguranje
Grad Niš
Ninet - internet provajder
Grad Pirot
Gradska opština Medijana - Niš
Gradska opština Pantelej - Niš
Gradska opština Palilula - Niš
Gradsk opština Crveni Krst - Niš
Ministarstvo omladine i sporta
Zelena mreža Vojvodine
Francuski kulturni centar - Niš
Grad Vranje
Grad Inđija
Grad Paraćin
Gradska opština Zvezdara
Grad SomborNaslov > Saopštenja > Saopštenje za javnost povodom odluke Vlade Srbije da sačuva hrast

16.07.2013
Saopštenje za javnost povodom odluke Vlade Srbije da sačuva hrast

Evropski pokret, Vojvođanska zelena inicijativa, Medijska ekološka mreža Srbije, Škola za opstanak Beograd, Zelena patrola, Andrej Kunkin, Miliša Nikolić, Mihailo Medenica i veliki broj ovom prilikom nažalost nespomenutih istaknutih pojedinaca i odgovornih medija koji su pokrenuli široku akciju za spašavanje viševekovnog hrasta na Savincu.

Nakon odluke radne grupe ministarstva za zaštitu hrasta usvajanju predloga naših stručnjaka za profesionalnom zaštitom veličanstvenog hrasta na Savincu ― koristimo priliku da izrazimo zahvalnost Ministarstvu za infrastrukturu, Koridorima Srbije i Zavodu za zaštitu prirode na iskazanoj institucionalnoj obzirnosti spram zahteva građana, a u svrhu sagledavanja značaja zaštite prirodnog (nacionalnog) blaga i bogatstva Srbije.

Verujemo da je ovakav epilog najbolji zalog boljeg razumevanja značaja učešča građana u donošenju važnih društvenih odluka u budućnosti. Takođe, verujemo da će primer institucija koje su podržale našu borbu za očuvanje Hrasta ― pri čemu kao posebno pozitivan primer ističemo preduzeće Koridori Srbije ― značiti da će u budućnosti institucije početi da shvataju kako njihova osnovna uloga i funkcija jeste u službi najboljeg interesa građana, a sa ciljem stvaranja boljeg i pravednijeg društva.

Pored uspeha u borbi za očuvanje Hrasta, raduje nas i činjenica da na ovaj način naša inicijativa možda znači i najavu izlaska iz perioda nihilističkog poimanja života, nametnutog od jednog dela Vlade ― te da razumevanje neophodnosti potrebe za očuvanjem našeg komada planete zemlje nikako ne može da bude suprotstavljeno samom razvoju društva. Naprotiv!

Očuvanje Hrasta na Savincu pokazuje kako proces modernizacije društva nikako i nikada više ne sme da se vrši na račun uništavanja prirodnog, kulturnog i istorijskog nasleđa. U suprotnom ― kakvo bi to društvo bilo ukoliko se ono imperativno razvija protivno interesima njegovih građana?!


Izdvajamo iz saopštenja


  

Josifa Pančića Br. 22, 18000 Niš, Srbija, Tel: +381 18 512-300, Fax: +381 18 512-301, E-mail: info@evropskipokret.org
2016 Evropski pokret