| Mailing lista | English |

 

Stalna konferencija gradova i opština - savez gradova i opština Srbije

Dunav osiguranje
Grad Niš
Ninet - internet provajder
Grad Pirot
Gradska opština Medijana - Niš
Gradska opština Pantelej - Niš
Gradska opština Palilula - Niš
Gradsk opština Crveni Krst - Niš
Ministarstvo omladine i sporta
Zelena mreža Vojvodine
Francuski kulturni centar - Niš
Grad Vranje
Grad Inđija
Grad Paraćin
Gradska opština Zvezdara
Grad SomborNaslov > Saopštenja > Čemu sve služi hrast u Srbiji !?

09.08.2013 Saopštenje nakon obraćanja javnosti ministarke Zorane Mihajlović
Čemu sve služi hrast u Srbiji !?

Evropski pokret, Vojvođanska zelena inicijativa, Medijska ekološka mreža Srbije, Škola za opstanak Beograd, Zelena patrola, Andrej Kunkin, Miliša Nikolić, Mihailo Medenica i veliki broj ovom prilikom nažalost nespomenutih istaknutih pojedinaca i odgovornih medija koji su pokrenuli široku akciju za
spašavanje viševekovnog hrasta na Savincu.

Nakon jučerašnjeg obraćanja javnosti, ministarke Zorane Mihajlović, izražavamo duboku zabrinutost i pitamo se, da li građani Srbije mogu verovati svojoj aktuelnoj Vladi.

Zapanjujuće je da se ministarka Mihajlović, bavi psihičkim i zdravstvenim stanjem hrasta u trentutku kada je to pitanje razrešeno i zaključeno. Ovakvim istupanjem, stiče se utisak da su ministri u Vladi Srbije, zaduženi za sve resore u svrhu izbegavanja odgovornosti za rad sopstvenih resora.

Indikativno je da ministarka iznosi zaključak o zdravlju hrasta, u trenutku kada javnost Srbije očekuje odgovore na aktuelna pitanja: Zašto je poskupela struja, kada je ministarka tvrdila da će pojeftiniti, ko će platiti odštetu za nepoštovanje ugovornih obaveza za izgradnju solarnog parka u Srbiji, (ugovor potpisalo njeno ministarstvo u oktobru 2012), koji su kriterijumi za izdavanje energetskih dozvola, zašto ED ne posluje u skladu sa zakonima republike Srbije, šta je se remedijacijom zemljišta u Zajači, čijim odsustvom se dopušta trovanje dece i na mnoga druga pitanja koja muče javnost Srbije. Odgovore na ova pitanja građani Srbije nisu dobili ali su za uzvrat dobili tvrdnju da je hrast «poremećenog zdravlja».

Ovakav epilog jučerašnjih komentara o zdravlju hrasta, ukazuje na jasne sumnje da se u Vladi ne poštuju osnovni etički principi, da se ne poštuju potpisani ugovori, niti donešene odluke. Ističemo ogromnu zabrinutost, konstantnim nipodaštavanjem građana Republike Srbije, čime su očigledno izloženi investitori, kao i međunarodna zajednica a rezultat je urušavanje i onako poljuljanog kredibiliteta Republike Srbije. Napominjemo, da je nejasno i nelogično izjašnjavanje ministarke po rešenom predmetu, a nakon toliko vremena. Krajnje je zabrinjavajuće, da se ministarka ne oglašava po aktuelnim
i alarmantnim energetskim i ekološkim pitanjima.


Očuvanje Hrasta na Savincu pokazuje kako proces modernizacije društva nikako i nikada više ne sme da se vrši na račun uništavanja prirodnog, kulturnog i istorijskog nasleđa. U suprotnom, pitamo se da li ministarka ima viziju društva koje se imperativno razvija protivno interesima njegovih građana ili se preporučuje za buduće Ministarstvo zaštite životne sredine ?!

Podsećamo da je odlukom radne grupe Ministarstva građevine i urbanizma, Koridora Srbije, Zavoda za zaštitu prirode i stručnjaka iz civilnog sektora, donešena odluka o zaštiti veličanstvenog hrasta na Savincu. Pristupilo se izmeni trase i procedurama dobijanja dozvola, za navedenu trasu Koridora 11. o čemu je lično, javnost izvestio ministar Velimir Ilić, gostujući na RTS-u 09.07.2013 i 16. 07. 2013 godine.

Saopštenje u pdf formatu možete preuzeti ovde


Izdvajamo iz saopštenja


  

Josifa Pančića Br. 22, 18000 Niš, Srbija, Tel: +381 18 512-300, Fax: +381 18 512-301, E-mail: info@evropskipokret.org
2016 Evropski pokret