| Mailing lista | English |

 

Stalna konferencija gradova i opština - savez gradova i opština Srbije

Dunav osiguranje
Grad Niš
Ninet - internet provajder
Grad Pirot
Gradska opština Medijana - Niš
Gradska opština Pantelej - Niš
Gradska opština Palilula - Niš
Gradsk opština Crveni Krst - Niš
Ministarstvo omladine i sporta
Zelena mreža Vojvodine
Francuski kulturni centar - Niš
Grad Vranje
Grad Inđija
Grad Paraćin
Gradska opština Zvezdara
Grad SomborNaslov > Aktivnosti > Ostale aktivnosti > Uvod u proces pregovora o pristupanju Evropskoj uniji – pregovaračka poglavlja 23 i 24

05.07.2013
Uvod u proces pregovora o pristupanju Evropskoj uniji – pregovaračka poglavlja 23 i 24

Evropski pokret je predstavljala predsednica Mila Vujić na skupu -Uvod u proces pregovora o pristupanju Evropskoj uniji – pregovaračka poglavlja 23 i 24, koji je održan u petak 5. jula 2013. godine u Beogradu.

Pregovaračka poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava, kao i pravdu, slobodu i bezbednost, imaju posebnu važnost u procesu pregovora o pristupanju EU, imajući u vidu da su to poglavlja koja će biti prva otvorena u ovom procesu i poslednja zatvorena.

Stoga su na ovu temu govorili čelni ljudi državnih institucija koje će učestvovati u pregovorima po ovim poglavljima, predstavnici hrvatskog civilnog sektora su preneli svoja iskustva iz procesa pregovora - sa naglaskom na monitoringu ovog procesa, kao i predstavnici organizacija civilnog društva iz Srbije koji su predstavili svoje viđenje mogućih modela učešća OCD u procesu pregovaranja sa Evropskom unijom. Izražavamo zabrinutost da će se po pitanju procesa pristupanja nastaviti ustaljeno monopolostičko poimanje i samog procesa pristupanja,bez ozbiljnog i širokog informisanja građana što će stvoriti otpor spram samog procesa pristupanja i biti veoma štetno po Srbiju. Naime neophodno je iskoristiti iskustva susedne Hrvatske i izbeći zamke koje nam mogu znatno otežati sam proces pristupanja.

Ova poglavlja su nešto sa čime će proces pristupanja započeti ali se i završiti i čijom primenom će građani osetiti boljitak ali je neophodno i da informisanje o samom procesu bude na visokom i profesionalnom nivou kako bi i svaki građanin doprineo ubrzanom procesu pristupanja.


 Povezano


  

Josifa Pančića Br. 22, 18000 Niš, Srbija, Tel: +381 18 512-300, Fax: +381 18 512-301, E-mail: info@evropskipokret.org
2016 Evropski pokret