| Mailing lista | English |

 

Stalna konferencija gradova i opština - savez gradova i opština Srbije

Dunav osiguranje
Grad Niš
Ninet - internet provajder
Grad Pirot
Gradska opština Medijana - Niš
Gradska opština Pantelej - Niš
Gradska opština Palilula - Niš
Gradsk opština Crveni Krst - Niš
Ministarstvo omladine i sporta
Zelena mreža Vojvodine
Francuski kulturni centar - Niš
Grad Vranje
Grad Inđija
Grad Paraćin
Gradska opština Zvezdara
Grad SomborNaslov > Vesti > Državni program obeležavanja jubileja Milanskog edikta

01.10.2013 1700 godina Milanskog edikta
Državni program obeležavanja jubileja Milanskog edikta

U utorak 1. oktobra svečanim otvaranjem izložbe nakita „Snovi Hilandara“ u sali Svetosavskog doma u Nišu počela je završna crkvena manifestacija u okviru državnog programa obeležavanja jubileja Milanskog edikta.

Na platou ispred hrama Svetih Konstantina i Jelene u Nišu bio je organizovan doček čudotvorne Ikone Majke Božije sićevačke, a u nastavku večernja služba sa Akatistom Presvetoj Bogorodici. Eparhija niška je organizovala svakodnevnu Svetu Liturgiju od 8:00 časova, dok se od 18:00 časova očekuje čitanje kanona i Akatista Presvetoj Bogorodici.

U petak 4. oktobra, u 19:30 časova, na niškom aerodromu Konstantin Veliki bio je upriličen doček čestice Časnoga Krsta i svete desnice svetog Jovana Krstitelja. Potom je put nastavljen ka Sabornom hramu, gde će svetinje biti dočekane, a u nastavku je bio služen Akatist časnom Krstu i svetom Jovanu Krstitelju.

Narednog dana u 20:00 časova, ispred Sabornog hrama Svete Trojice, dočekani su gosti, dok su u 21:00 čas građani Niša poslali celom svetu jedinstvenu poruku mira i tolerancije. Tada je na uglu Bulevara Nemanjića i Sremske ulice formiran „živi krst“ sa pet hiljada upaljenih sveća.

U nedelju 6. oktobra, je ispred hrama Svetog Cara Konstantina i Carice Jelene u 9:00 časova, Svetu arhijerejsku Liturgiju služili su patrijarsi pravoslavnih crkava. Učestvovanje u službi koja je trajala 3 sata i tekla je u skladu sa starosti patrijaršija i redu dostojanstva. Prvi je služio patrijarh carigradski i vaseljenski Vartolomej, a potom predstavnici Aleksandrijske, Antiohijske, Jerusalimske, Ruske, Srpske, Bugarske i Rumunske patrijaršije. Nakon toga, službu su vršile autokefalne crkve koje nisu patrijaršije ali imaju rang arhiepiskopija.

GALERIJA: Obeležavanje jubileja Milanskog edikta


Povezano


  

Josifa Pančića Br. 22, 18000 Niš, Srbija, Tel: +381 18 512-300, Fax: +381 18 512-301, E-mail: info@evropskipokret.org
2016 Evropski pokret