| Mailing lista | English |

 

Stalna konferencija gradova i opština - savez gradova i opština Srbije

Dunav osiguranje
Grad Niš
Ninet - internet provajder
Grad Pirot
Gradska opština Medijana - Niš
Gradska opština Pantelej - Niš
Gradska opština Palilula - Niš
Gradsk opština Crveni Krst - Niš
Ministarstvo omladine i sporta
Zelena mreža Vojvodine
Francuski kulturni centar - Niš
Grad Vranje
Grad Inđija
Grad Paraćin
Gradska opština Zvezdara
Grad SomborNaslov > Saopštenja > Otvoreni pregovori EU sa Srbijom

21.01.2014 Prvi sastanak Pristupne konferencije na ministarskom nivou
Otvoreni pregovori EU sa Srbijom

U Briselu je danas 21. januara 2014. godine, održan prvi sastanak Pristupne konferencije na ministarskom nivou, čime je označeno otvaranje pregovora sa Srbijom na njenom putu ka Evropskoj Uniji.

Upravo smo otvorili pregovore sa Srbijom, saopštio je danas u Briselu Evangelos Venizelos, zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Grčke, predsedavajuće Evropskom unijom. Srpska delegacija je bila predvođena premijerom, Ivicom Dačićem, a činili su je zamenik premijera, Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova, Ivan Mrkić, i ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije, Branko Ružić.

Evropsku Komisiju je predstavljao Štefan File, komesar za proširenje. On je nakon sastanka izjavio sledeće: “Good morning, dobar dan i dobro došli! Ovo je istorijski dan za Srbiju, ovo je istorijski dan za EU. Prva pristupna konferencija označava početak nove, izutno bitne faze u odnosima sa Srbijom. Ovo je zasluženo priznanje za ostvareni napredak u prethodnim godinama. Ključ svega bila je odlučnost Vlade Republike Srbije da krene putem reformi i uloži veliki napor, pogotovu u prethodnim mesecima, u cilju normalizacije odnosa sa Kosovom. Ali početak pregovora znači jednu zahtevnu fazu u kojoj će biti potreban veliki rad i u kojoj predstoji mnogo izazova: Prvo – Beograd će morati da ostane u potpunosti posvećen normalizacji odnosa sa Prištinom i da nastavi da vodi politiku u cilju implementacije svih postignutih sporazuma.Drugo – Reforme moraju biti završene i usklađene sa pravnim propisima EU. Od velike važnosti su poglavlja 23 i 24 (pravosudna i osnovna prava ,sloboda, bezbednost, pravda) kao i sveukupne reforme u oblasti vladavine prava."

Komesar Štefan File je uveren u čvrstu odlučnost i veliku podršku građana Srbije za put ka Evropskoj Uniji, kao i da je Srbija dorasla izazovu evropskih integracija i da bi trebalo da postavi primer za ostale zemlje Zapadnog Balkana.

EU je na sastanku predstavila svoj okvir za pregovore

Srpska delegacija je istom prilikom dala svoju uvodnu izjavu.

U radu Pristupne konferencije učestovovali su i Sebastijan Kurc, ministar evropskih i spoljnih poslova Austrije, Titus Korlaten, ministar spoljnih poslova Rumunije, Mihael Rot, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemačke, Tijeri Repentin, ministar za evropske poslove Francuske, Eniko Đori, državna sekretarka za evropske poslove Ministarstva spoljnih poslova Mađarske, i Vesna Pusić, prva zamenica premijera i ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske.

(izvor: Press Office Enlargement and European Neighbourhood Polic, European Commission)

 


Izdvajamo iz saopštenja


  

Josifa Pančića Br. 22, 18000 Niš, Srbija, Tel: +381 18 512-300, Fax: +381 18 512-301, E-mail: info@evropskipokret.org
2016 Evropski pokret