| Mailing lista | English |

 

Stalna konferencija gradova i opština - savez gradova i opština Srbije

Dunav osiguranje
Grad Niš
Ninet - internet provajder
Grad Pirot
Gradska opština Medijana - Niš
Gradska opština Pantelej - Niš
Gradska opština Palilula - Niš
Gradsk opština Crveni Krst - Niš
Ministarstvo omladine i sporta
Zelena mreža Vojvodine
Francuski kulturni centar - Niš
Grad Vranje
Grad Inđija
Grad Paraćin
Gradska opština Zvezdara
Grad SomborNaslov > Saopštenja > Apel svim relevantnim institucijama Republike Srbije da se preduzmu hitne mere u cilju savesnog odnosa prema očuvanju životne sredine

03.05.2014 Saopštenje povodom pomora ždralova
Apel svim relevantnim institucijama Republike Srbije da se preduzmu hitne mere u cilju savesnog odnosa prema očuvanju životne sredine

Evropski pokret, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Vojvođanska zelena inicijativa kao organizacije civilnog društva, brojni pojedinci i pojedinke koje se bave zaštitom životne sredine zahtevaju hitno preispitivanje pesticida koja su u upotrebi u Srbiji kao i zabranu svih pesticida koji su zabranjeni za upotrebu u EU.

Nedopustiv je nemar stručne javnosti Srbije po pitanju sve učestalijeg pomora ptica kao i ignorantski stav relevantnih institucija, službi i inspekcija. Nakon pomora orlova beloperana, 24. aprila se dogodio pomor jata sivih ždralova. Jato se sastojalo od 19 ptica koje su bile u preletu nad Srbijom, pronađeni su na državnoj parceli kukuruza, koja je izdata u zakup na oko 8 kilometara severoistočno od Čoke. Inspekcije za zaštitu životne sredine, veterinarska i fitosanitarna inspekcija su izašle na teren. Analizom uzorka u akreditovanoj laboratoriji „Sojaprotein“ u Bečeju, utvrđena je desetostruko veća doza Furadana (karobofuran) od dozvoljene (91 miligram po kilogramu semena), rezultati su prosleđeni ministartstvu Poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Iako je promet ovog pesticida zabranjen od 1. januara 2014. a zabrana primene stupa na snagu 30 juna ove godine, i dalje se ogromne količine nalaze u prometu i dostupne su na pijacama i vašarima. Ostaje pitanje čime se bave inspekcijske službe Republike Srbije i zašto se promet istih ne evidentira pri prodaji imenom i prezimenom kupca. Da li se relevantne institucije bave uticajem na zagadjenja tla, da li imamo procenu uticaja na podzemne vode? Zapanjujuća je nemarnost i odsustvo podataka sa kolikim procentom ulaze pesticidi (i sa kakvim efektima) u proizvodnju stočne a time i ljudske ishrane. Šta je sa zagađenjem rečnih tokova?

Poraženi smo najnovijim trovanjem orla beloperana kod Svilojeva, koji je pronađen mrtav, sa glavom patke otrovane furadanom u kljunu. Šta bi još trebalo da se desi i koliko udruženja i građana treba da stoji iza apela da bi se pokrenule nemarne i neodgovorne nadležne službe!?

Iskrena zahvalnost medijima na podršci da ovu pošast u Srbiji zaustavimo kao i pojedincima iz institucija koji ulažu napor u svrhu zaštite života svih nas.


Izdvajamo iz saopštenja


  

Josifa Pančića Br. 22, 18000 Niš, Srbija, Tel: +381 18 512-300, Fax: +381 18 512-301, E-mail: info@evropskipokret.org
2016 Evropski pokret