| Mailing lista | English |

 

Stalna konferencija gradova i opština - savez gradova i opština Srbije

Dunav osiguranje
Grad Niš
Ninet - internet provajder
Grad Pirot
Gradska opština Medijana - Niš
Gradska opština Pantelej - Niš
Gradska opština Palilula - Niš
Gradsk opština Crveni Krst - Niš
Ministarstvo omladine i sporta
Zelena mreža Vojvodine
Francuski kulturni centar - Niš
Grad Vranje
Grad Inđija
Grad Paraćin
Gradska opština Zvezdara
Grad SomborNaslov > Vesti > Danas je dan Evrope

09.05.2014
Danas je dan Evrope

Tog 9. maja 1950. godine Robert Schuman pozvao je Evropu na ujedinjenje, ideja je bila globalno širenje mira, prosperiteta i ukidanje rata na kontinentu. Pre 64 godine Robert Schuman je načinio odlučan korak ka onome što je Evropska unija danas. Danas je Dan Evrope prilika da se članice EU podsete svojih dostignuća a svi mi koji težimo tim dostignućima, iznađemo način da svojim delima i prevazilaženjem različitosti dostignemo nivo u demokratskoj vladavini, vladavini prava, snažnim ličnim pravima, slobodama i pristojnom životu. Svi mi trebamo dati doprinos zajedničkom oblikovanju naše evropske budućnosti i promovisati mir i prosperitet kod kuće i u svetu.

Naravno, ove vrednosti ne možemo uzimati zdravo za gotovo. U današnjoj Evropi demokratija se stalno dograđuje a svi mi imamo zajedničku odgovornost da je čuvamo i negujemo. Podržavati, podrazumeva delovati i stvarati u skladu sa tim načelima, razvijati se u duhu bogatstva različitosti. A kada delujemo i stvaramo to se vidi za razliku od deklarativnog izjašnjavanja. Građani osećaju, vide boljitak i razumeju prednosti zajedništva.

Pred Evropom su izazovi ali pred Srbijom su mnogo veći i očekujemo da se nakon tolikih saplitanja, podigne sa jasnom vizijom i zlatnom niti ljudskih prava, koja će prožimati čitavo iscrpljeno društvo do nove snage. Svi želimo da živimo u uređenoj državi dostojnoj ljudskog života. Iz tog razloga jasno kažimo: ne želimo da ponavljamo greške proteklih godina, koje su nas dovele na rub egzistencije i gubljenja ljudskog dostojanstva. Nema prostora za izgovore, nema vremena za gubljenje, lamentiranje nad prošlim i propuštenim neće pomoći da nam danas i sutra bude bolje.

Naš zadatak je da da vidimo kako možemo zajednički oblikovati našu evropsku budućnost i promovisati mir i prosperitet kod kuće i u svetu. Kako da tom ritmu mira, damo svoj doprinos i ne dopustimo populističkim i nacionalističkim snagama da ga unište. Imamo priliku da oblikujemo zajedničku budućnost, prevazilaženjem značajnih razlika, radujući im se i zato uradimo to !

Srećan Dan Evrope!


Povezano


  

Josifa Pančića Br. 22, 18000 Niš, Srbija, Tel: +381 18 512-300, Fax: +381 18 512-301, E-mail: info@evropskipokret.org
2016 Evropski pokret