| Mailing lista | English |

 

Stalna konferencija gradova i opština - savez gradova i opština Srbije

Dunav osiguranje
Grad Niš
Ninet - internet provajder
Grad Pirot
Gradska opština Medijana - Niš
Gradska opština Pantelej - Niš
Gradska opština Palilula - Niš
Gradsk opština Crveni Krst - Niš
Ministarstvo omladine i sporta
Zelena mreža Vojvodine
Francuski kulturni centar - Niš
Grad Vranje
Grad Inđija
Grad Paraćin
Gradska opština Zvezdara
Grad SomborNaslov > Saopštenja > Saopštenje povodom napada na instituciju Ombudsmana

22.01.2015
Saopštenje povodom napada na instituciju Ombudsmana

"Onog momenta kad kontrolisani bira ko će i kada da ga kontroliše, kontrole više nema".

Evropski pokret je zabrinut zbog atmosfere, koja se ovih dana kreira neprimerenim i neprihvatljivim izjavama visokih državnih zvaničnika u odnosu na instituciju Zaštitnika građana i samog zaštitnika Saše Jankovića. Podsećamo da je uloga Zaštitnika upravo da odgovorno i u skladu sa zakonom obavlja funkciju poverenu mu Ustavom, a u svrhu zaštite prava građana i kontrole rada organa vlasti.

- Zaštitnik građana je nezavisan i samostalan u obavljanju poslova utvrđenih zakonom i niko nema pravo da utiče na njegov rad i postupanje.

- Omalovažavanje rada Zaštitnika građana je protivpravno i nedopustivo pošto se na taj način podriva ustavni položaj Zaštitnika građana.

- Vladavina prava je uslov uređene države i može da postoji samo ako svaki od državnih organa postupa savesno, odgovorno i u okviru svojih, zakonom propisanih nadležnosti i ne ometa druge državne organe u vršenju njihovih nadležnosti.

Podsećamo nosioce visokih političkih funkcija, na zakon o Zaštitniku građana izražavajući duboku zabrinutost zbog neprihvatljivih izjava koje direktno urušavaju instituciju Zaštitnika građana sa napomenom da visoki zvaničnici ne mogu birati ko će da ih kontroliše. Viđenim nastupima visokih zvaničnika se kreira atmosfera odsustva pravne države i pitamo treba li podsećati kakve to sve opasnosti implicira ?


Izdvajamo iz saopštenja


  

Josifa Pančića Br. 22, 18000 Niš, Srbija, Tel: +381 18 512-300, Fax: +381 18 512-301, E-mail: info@evropskipokret.org
2016 Evropski pokret