| Mailing lista | English |

 

Stalna konferencija gradova i opština - savez gradova i opština Srbije

Dunav osiguranje
Grad Niš
Ninet - internet provajder
Grad Pirot
Gradska opština Medijana - Niš
Gradska opština Pantelej - Niš
Gradska opština Palilula - Niš
Gradsk opština Crveni Krst - Niš
Ministarstvo omladine i sporta
Zelena mreža Vojvodine
Francuski kulturni centar - Niš
Grad Vranje
Grad Inđija
Grad Paraćin
Gradska opština Zvezdara
Grad SomborNaslov > Saopštenja > Saopštenje povodom istrage o padu vojnog helikoptera

06.04.2015
Saopštenje povodom istrage o padu vojnog helikoptera

Evropski pokret, God Save Rzav, Arilje, kao i brojni pojedinci i stručnjaci se pridružuju zahtevu „Avijatičara“ u zahtevu za novom istragom udesa helikoptera Mi17.

Svedoci smo da je nakon udesa Mi 17 i nakon objavljivanja izveštaja o istom, ostalo previše otvorenih pitanja. Mišljenja smo da uređena država ne sme sebi dopustiti ovakvu konfuziju i da mora dati jasna pojašnjenja a u svrhu ukidanja strepnje i straha građana Srbije, pijeteta prema stradalima i njihovim najbližim ali i svim građanima Srbije.
Iznad svega u interesu je same države da ovaj proces učini vidljivim u sfrhu potvrde postojanja pravne i uređene Republike Srbije. Ističemo da je umesto vidljivog procesa, ovo postao proces u koji većina građana Srbije sve više sumnja i sa prejakim utiskom da je dosadašnji postupak odraz nepoštovanja prema žrtvama.

Naime konfuzija nastala izveštajima i postupanjem nadležnih u toku i nakon ovog nemilog događaja ostavlja nas bez činjenica i odgovora na sledeća pitanja:

  • Zašto nije angažovan Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije.
  • Da li je prekršena procedura komandovanja, odnosno da li je narušen lanac komandovanja u Vojsci Srbije utvrđen Ustavom, Zakonom o Vojsci Srbije i Zakonom o odbrani.
  • Da li je predsednik Republike izdao naređenje ili dao ovlašćenje ministru odbrane ? Ukoliko nije ko je izdao naređenje ? (član 112 stav 2, Ustava RS, Zakonu o Vojsci Srbije čl. 17, Prema Zakonu o odbrani čl. 11, članom 2 stav 2, Zakona o VS)
  • U kom svojstvu i po kojim zakonima su ministar zdravlja i ministar trgovine turizma i telekomunikacija učesnici ovog događaja ?
  • Po kom zakonu je premijeru dozvoljeno da ima uvid ili učestvuje u navedenoj istrazi ?
  • Ukoliko je ovo bio civilni let vojnog vazduhoplova zašto komisija nije bila mešovita u skladu sa zakonom ?
  • Da li će u skladu sa zakonima, pravilima i procedurama, Tužilaštvo zahtevati novu istragu od strane novoformirane mešovite komisije ?

Ostaje i pitanje za medije: Zašto je jedna akcija spašavanja bebe pretvorena u akciju od nacionalne važnosti i plasirana kao udarna vest ? Ostaju otvorena pitanja i za generale, lekare na obdukciji tela poginulih, kontrolu leta...

Mišljenja smo da je neophodno dati jasne odgovore na navedena pitanja u svrhu ukidanja panike, izazivanja opšte nesigurnosti i osećaja nezaštićenosti građana Srbije. U skadu sa svim navedenim očekujemo od Tužilaštva Srbije da krajnje savesno a u skladu sa zakonima, pravilima i procedurama, naloži novu istragu udesa od strane mešovite komisije. Iz navedenih razloga u celini i potpunosti podržavamo stručni zahtev Avijatičara za novom istragom i apelujemo na Tužilaštvo da se isti u celosti prihvati. Apelujemo na političare da se suzdrže od neprimerenih izjava povodom ove tragedije. Apelujemo na medije da prekinu sa senzacionalističkim i skaradnim izveštavanjem povodom ovog događaja.
Ovo su verujemo jasni, konkretni i sveobuhvatni zahtevi čitave zajednice čije će ispunjenje ukinuti kreiranu atmosferu beznađa, očaja i konstantnog straha. Očekujemo jasne, činjenične i časne odgovore od strane onih koji su plaćeni, da budu dobar servis, svih građana Srbije.

Napominjemo da politička moć pojedinaca ne sme postati azil za odgovorne, a potreba za političkom promocijom ili medijskom senzacijom izvrši devastaciju čitavog sistema i Ustava Srbije.

Ovde možete preuzeti zahtev Avijatičara koji podržavamo u celosti.

1338


Izdvajamo iz saopštenja


  

Josifa Pančića Br. 22, 18000 Niš, Srbija, Tel: +381 18 512-300, Fax: +381 18 512-301, E-mail: info@evropskipokret.org
2016 Evropski pokret