| Mailing lista | English |

 

Stalna konferencija gradova i opština - savez gradova i opština Srbije

Dunav osiguranje
Grad Niš
Ninet - internet provajder
Grad Pirot
Gradska opština Medijana - Niš
Gradska opština Pantelej - Niš
Gradska opština Palilula - Niš
Gradsk opština Crveni Krst - Niš
Ministarstvo omladine i sporta
Zelena mreža Vojvodine
Francuski kulturni centar - Niš
Grad Vranje
Grad Inđija
Grad Paraćin
Gradska opština Zvezdara
Grad SomborCEREMONIJA DODELE NAGRADA

Dodeljene godišnje nagrade Evropskog pokreta za 2012 godinu

Evropski pokret dodelio je nagrade za najtransparentnije lokalne administracije u 2012. godini.Grad Vranje je dobitnik nagrade za transparentan rad lokalne administracije odlukom komisije a niška Gradska opština Pantelej dobila je nagradu za najbolju praksu u partnerstvu izmedju lokalne administracije i civilnog društva ,glasovima gradjana putem interneta, Pantelej je za nijansu bio bolji od Gradske opštine Medijana.

Cilj ovog takmičenja bio je da se primeni 12 principa povelje Saveta Evrope « Dobra Vlada» sa akcentom na četvrtom principu «Otvorenost i transparentnost»ali i javna kampanja za ratifikaciju iste i izrada nacionalnog akcionog plana za sprovođenje poveljeza inovaciju i dobro upravljanje u svrhu opšte dobrobiti građana i same Republike Srbije. Rezultati projekta su za devet meseci od početka realizacije, pokazali poboljšano stanje u lokalnim administracijama Jugoistočne Srbije za 23% sa tendencijom daljeg poboljšanja što potvrđuje potrebu decentralizovane obuke kadrova.

 

Transparentan rad lokalne samouprave, otvorenost prema građanstvu, i saradnja sa civilnim sektorom, to je jedan od segmenata značenja Evropske Unije za građane. Uvodeći elektronske uprave, info pultove, uslužne i call centre, linkove za prijavu korupcije i sisteme za brzi odgovor, donošenje odluka u skladu sa pravilima procedure i propisima,sve informacije, osim onih zakonom zaštićenih su javno dostupne. Informacije o odlukama, sprovođenju politika i rezultati se stavljaju na raspolaganje javnosti tako da joj se omogućava da delotvorno prati i doprinosi radu lokalnnih vlasti.
« Sjajno je kada dobijete potvrdu za ono što radite, lokalna administracija je ogroman posao i uvek ima prostora za unapređivanje i dalji razvoj, morate je razvijati i unapređivati, i poput dobrog menadžera osluškivati povratne informacije od građana.

Miroljub Stojčić, gradonačelnik Vranja prima nagradu od predsednice Evropskog pokreta

Ovom prilikom se zahvaljujem Evropskom pokretu pre svega na setu informacija i preporuka u zajedničkom i potpuno inovativnom pristupu u radu» rekao je gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić.

“Biti prvi, pogotovo kad te narod izabere, to je velika stvar, i to znači da smo radili dobre stvari” Iskreno učinili smo puno toga na mikro nivou i građani su uzvratili poverenjem, kaže Slaviša Dinić, predsednik GO Pantelej

Slaviša Dinić, predsednik opštine Pantelej

«Ovo je pravi način da naučimo nešto novo, i da ukoliko treba, i prepišemo od onog ko je bolji. Čuli smo od predstavnika Saveta Evrope da je ovo pionirski projekat u Srbiji, i ponosni smo zato što zajedno sa Evropskim pokretom, radimo dobre i korisne stvari za sve nas» navodi Dragoslav Ćirković, predsednik GO Medijana

Dragoslav Ćirković, predsednik opštine Medijana

U Evropskom pokretu kažu da je cilj projekta bio podsticaj razvoja i primene javnih i transparentnih propisa u radu administracije, kao osnovu za socijalni i regionalni razvoj.

Mila Vujić, predsednica Evropskog pokreta

“Ovo je pravi primer kako su male lokalne administracije dosta potrudile i uspele u onome što su naumile. Da se sve može kada se hoće ovoga puta su potvrdile lokalne administracij koje spadaju u najsiromašnije u Srbiji. Moram da izrazim veliko zadovoljstvo zbog atmosfere u kojoj smo sarađivali i dobrog osećaja koji smo imali svi da samo zajedno možemo pomeriti stvari na bolje, imajući u vidu pre svega zajednički interes. Ono što je za svaku afirmaciju jeste činjenica da su lokalne administracije i međusobno intezivno sarađivale, zato danas ovde imamo atmosferu prijateljstva i ja dopuštam sebi da se svima obratim sa dragi prijatelji, iskrene čestitke na ostvarenim rezultatima ”, kaže Mila Vujić, iz Evropskog pokreta.

I u Savetu Evrope ocenjuju, da je transparentan rad neophodan kako bi lokalne administracije u Srbiji ispunile Evropske standarde « Ovo je sjajna stvar, koju radi Evropski pokret i to je srž suštine rada u korist građana ali i lokalne administracije, ovih 12 principa su osnova za konkretan napredak i modernizaciju, mogu da istaknem da je žalosno što se u Beogradu ne zna dovoljno o svemu što vi ovde radite. Očigledno je da svi možemo reći pravo zadovoljstvo danas, je biti sa vama i čestitati vam na ovom pionirskom projektu, ponuditi punu podršku i izraziti zadovoljstvo što smo čuli da će Evropski pokret i Stalna konferencija opština i gradova, sarađivati i proširiti ovaj projekat na celu Srbiju i uvek računajte na našu podršku. Ovo je pravi način da se ljudi edukuju, mi već radimo na tome, a da kroz rimenu transparentnog pristupa informišemo građane, kako rade lokalne samouprave”, ističe Nadia Ćuk, iz Saveta Evrope.

Nadia Ćuk, savet Evrope

Đorđe Staničić iz Stalne konferencije opština i gradova ističe kako je potpuno prirodno da se SKGO nađe u središtu ovake saradnje i da dugi niz godina pokušavaju da zajedno sa lokalnim administracijama učine pomak ali da je neophodno ne samo doneti zakone nego i podzakonska akta, koja omogućavaju primenu istog.

Đorđe Staničić, SKGO

 

Dobitnici Povelja Evropskog poktreta za svesrdnu saradnju, nesebično zalaganje i doprinos razvoju

  

Josifa Pančića Br. 22, 18000 Niš, Srbija, Tel: +381 18 512-300, Fax: +381 18 512-301, E-mail: info@evropskipokret.org
2016 Evropski pokret