| Mailing lista | English |

 26.05.2009.

U Nišu održano treće zasedanje RG za regionalnu saradnju Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji

 


U ime organizatora, skup je otvorila predsednica Evropskog pokreta Niš, g-đica Mila Vujić ističući zadovoljstvo zbog prisustva velikog broja uvaženih učesnika kao i gostiju iz inostranstva ističući regionalnu saradnju kao jedan od najbitnijih prioriteta u procesu pristupanja EU. Gradonačelnik grada Niša, gospodin Miloš Simonović, se u svom obraćanju osvrnuo na dosadašnja dostignuća u oblasti regionalne saradnje grada Niša, istakavši tekuće projekte i izložio planove za unapređenju regionalne sardnje ne samo grada Niša već i čitavog regiona. Gospodin Milan Simurdić (Forum za međunarodne odnose) se u svom izlaganju osvrnuo na stanje, prepreke i mogućnosti u oblasti energetike. Predstavnik privredne komore Srbije - Milivoje Miletić se je u svojoj prezentaciji istakao saradnju u oblasti trgovine vezane za CEFTA-u i načine na koje sprovođenje ovog sporazuma utiče na regionalnu saradnju.

Nakon ovih prezentacija usledila je izuzetno plodonosna diskusija.

Vlasnik Pakoma iz Niša, Dejan Pavlović je istakao probleme sa kojima se susreću u oblasti IT tehnologije srpski privrednici sa predlozima za konkretno rešenje istakavši bitnost ubrzanih integracija. Gospodin Mollov je istakao pozitivna iskustva u oblasti privrede iz perioda pristupanja Bugarske EU a potom je istaknuta neophodnost unapređenja tehnologija u oblasti uštede energije.

U drugom delu zasedanja uvaženoi gost iz Republike Bugarske, gospodin Belin Mollov, savetnika ministra za regionalni razvoj Republike Bugarske, prisutne je upoznao sa iskustvima Republike Bugarske u procesu pristupanja Evropskoj uniji i nakon članstva u EU. Prezentovane su konkretne mogućnosti lokalnih samouprava za učestvovanje u regionalnim programima koje finansira EU. Peter Stoyanov, predsednik Instituta za upravljanje programima i projektima iz Sofije je istakao neophodnost plasmana informacija i javnost u radu i preneo iskustva koja su u Bugarskoj dala najveće rezultate. U diskusiji koja je usledila razmenjena su relevantna iskustva, koja su doprinela unapređenju znanja iz ove oblasti od bitnog značaja za naš region. Nakon rasprave u kome su učestvovali članovi radne grupe i preko 20 gostiju zasedanja sumirajući ocene, mišljenja i sugestije iznete na zasedanju usvojeni su novi zaključci i preporuke. Interni ekspert Radne grupe bila je gospođa Jasminka Kronja. Skupu su prisustvovali gradonačelnici gradova i opština nišavskog, pirotskog i topličkog okruga, predstavnici javnog, biznis i civilnog sektora, kao i institucija Republike Srbije.

 

 

  
Galerija
 
  

Josifa Pančića Br. 22, 18000 Niš, Srbija, Tel: +381 18 512-300, Fax: +381 18 512-301, E-mail: info@evropskipokret.org
2016 Evropski pokret