| Mailing lista | English |

 07.04.2009

U Nišu održano treće zasedanje Radne grupe Zaštita životne sredine Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji

 


Dana 07.04.2009. godine u zgradi Gradonačelništva grada Niša održano je treće zasedanje Radne grupe za zaštitu životne sredine Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

Skup je u ime organizatora otvorila predsednica Evropskog pokreta, Mila Vujić ističući zadovoljstvo zbog velikog broja učesnika iz regiona. Uvodnu reč je održao Gradonačelnik grada Niša gospodin Miloš Simonović. Nakon pozdravljanja skupa od strane Gradonačelnika, gospođa Biljana Blažević Zec (fond za zaštitu životne sredine Republike Srbije) je polučasovnom prezentacijom izložila ekonomske instrumente u oblasti životne sredine. Zasedanje je nastavljeno predstavljanjem Akcionog plana za sprovođenje Nacionalne strategije održivog razvoja od strane profesora Slobodana Milutinovića rukovodioca Grupe za ekonomsko-socijalna pitanja na izradi Nacionalne strategije održivog razvoja.

Prethodna izlaganja su dala odličan uvod za diskusiju, u kojoj su aktivno učestvovali svi prisutni. Diskusija je bila plodonosna, i urodila je definisanjem preporuka koje će biti distribuirane svim učesnicima radne grupe, institucijama u regionu i institucijama u Republici Srbiji.

Zasedanje je nastavljeno izlaganjem gospođe Sonje Popović (Regionalna grupa za upravljanje otpadom Niškog regiona) i gospođe Nele Cvetković (Gradsko Veće za ekologiju, turizam i ugostiteljstvo, grad Vranje) na temu Problemi finansiranja lokalne samouprave u oblasti životne sredine. O aktivnostima organizacija i lokalnih organa vlasti u oblasti životne sredine u Regionu, na ovon skupu u Nišu, govorili su i Tatjana Veličkovic, šef Gradske uprave za zaštitu životne sredine u Leskovcu kao i Lazar Krnjeta, predstavnik Udruženja Komunalnih preduzeća Srbije–Komdel i Ljubinka Kaluđerovići predstavnica Stalne konferencije gradova i opština Srbije. Interni stručnjak Radne grupe je bio prof. dr. Dragan Todić. Nakon rasprave u kojoj je učestvovalo 11 članova radne grupe i 20 predstavnika iz lokalnih vlasti, civilng i biznis sektora regiona; Niš, Leskovac, Pirot, Babušnica, Dimitrovgrad, Kuršumlija, Ekopolis mreža.

Sumirajući ocene mišljenja i sugestije izneti na zasedanju usvojeni su novi zaključci i preporuke

 

 

  
Galerija
 
  

Josifa Pančića Br. 22, 18000 Niš, Srbija, Tel: +381 18 512-300, Fax: +381 18 512-301, E-mail: info@evropskipokret.org
2016 Evropski pokret