| Mailing lista | English |

 


 

Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije

       

REZIME REZULTATA PROJEKTA

"Moderno kraljevstvo bez kralja" je u periodu januar-oktobar 2009 godine, direktno uključio nepunih 20.000 građana.

Projekat je realizovao Evropski pokret Niš u partnerstvu sa Internacionalnim univerzitetom iz Novog Pazara uz svesrdnu podršku grada Niša a pod pokroviteljstvom Ministarstva za omladinu i sport Republike Srbije.

Jedinstvenosti i inovativnosti ideje kao i neophodnosti postojanja ovakvih projekata u prilog ide veliki broj prijatelja koji su podržali projekta: Univerzitet u Nišu, Izvršno veće AP Vojvodina, grad Kragujevac, Studentski kulturni centri Niš i Beograd, Milenijum Kragujevac, Evropski pokret Zrenjanin, Narodne biblioteke "Vuk Karadžić" i "Žarko Zrenjanin" Evropska Vojvodina, Evropski pokret, Narodno pozorište Niš, Pad Novi Bečaj, Urban in Novi Pazar, Multimedijalni centar Novi Pazar, kancelarije za mlade Republike Srbije i veliki broj istaknutih pojedinaca i javnih ličnosti Srbije.

Rezultati projekta koji su prezentovani na konferenciji potvrđuju neophodnost prezentovanja koncepta EU na jedan pristupačan i prijemčiv način. Gotovo 20.000 građana je direktno uključeno u projekat i kroz promocije u Nišu, Kragujevcu, Beogradu, Zrenjaninu, Novom Bečaju, Novom Sadu i Novom Pazaru. Ovakva reakcija građana ukazuje na neophodnost optimističkog i pozitivnog sagledavanja stvarnosti ali iziskuje i afirmaciju osnovnih načela koja potiču još iz vremena Aristotela.

  • Ljubav prema postojećem državnom poretku.
  • Izvanrednu sposobnost za obavljanje poslova koje iziskuje vršenje vlasti.
  • Vrlinu i pravednost koju zahteva odgovarajuće državno uređenje.

Javni moral kao bitan segment infrastrukture jednog društva sa jasnim osećajem za prave vrednosti nas jedino može na duži rok ispuniti i usrećiti i na pravi način povezati sa zajednicom ma koja i kolika ona bila. Prava vrednost je znati i to znanje primeniti, podeliti a nikako od njega praviti samo pasivan sadržaj koji vremenom samo može izgubiti na vrednosti, jasna je poruka ovog projekta. Inovativni pristup u realizaciji projekta, podsećanje da prave vrednosti nikada ne zastarevaju i da ih vekovima razumemo i uvažavamo i ako im se ne povinujemo baš uvek, su spakovane u istoimenu knjigu koja je kruna projekta, i koja je štampana u 2.000 primeraka. Kroz tok sadržaja knjige se iskazuje pažnja onom delu građana koji je odan dobrom sistemu vrednosti.

Naglašava se bitan aspekt očuvanja EU, koji su danas mnogi zanemarili a to je vaspitavanje u duhu dobrog evropskog uređenja, što ujedno znači stvarati građane koji će biti oslonac demokratije. Knjiga na inovativan i prijemčiv način informiše građane regiona isticanjem univerzalnih vrednosti na lak i prijemčiv način, što treba da inicira dobit u smislu veće odgovornosti za upravljanje državom. Akcentuje stvaranje jasne percepcije kod građanstva o prednosti integrisanja i ističe originalne metode za prevazilaženja nepoverenja i skepticizma spram nadnacionalne drzave Evropske Unije, podcrtavajući bitnost građenja političke pripadnosti kao i nove argumente i perspektive za kreativne debate zemalja regiona. Ističući u isto vreme neophodnost svesti spram reformi, međunarodne saradnje, ali takodje i stabilnosti, civilizacijske komunikacije i tolerancije.
 

"... Primenjena umetnost u književnosti na korist svih nas..."
Mirko Demić, književnik- ovogodišnji dobitnik Andrićeve nagrade.


Broj od 4.900 studenata u realizaciji projekta kroz konkurs izrade ilustracija, rad na projektu i promocijama, potvrđuje ispravnost pristupa u radu i realizaciji projekta kao i 11.911 građana koji su knjigu preuzeli u elektronskom formatu a 2.000 građana i institucija poseduje štampani primerak knjige. Knjiga se nalazi u svim bibliotekama Srbije, svim ministarstvima Republike Srbije, u svim diplomatskim predstavništvima u Srbiji, a poseduju je i istaknuti pojedinci iz regiona i Evrope. Interesovanje za prevod knjige na druge jezike samo potvrđuje univerzalnost teme.

Veliki broj "facebook" prijatelja kao i svih građana, media i institucija koji su dali podršku ovom projektu potvrđuje neophodnost inovativnog pristupa i saglasje večnih vrednosti i modernog toka koji nosi 21 vek. Moglo bi se reći, nakon rezultata koji je merilo vrednosti projekta da je ovo jedan od bitnih načina za povratak radosti i kreativnosti društva.
 

  

Josifa Pančića Br. 22, 18000 Niš, Srbija, Tel: +381 18 512-300, Fax: +381 18 512-301, E-mail: info@evropskipokret.org
2016 Evropski pokret