Naslov > Saopštenja > Osuda bombaškog napada na kuću Veselina Jevrosimovića

28.03.2013 Osuda bombaškog napada
Osuda bombaškog napada na kuću Veselina Jevrosimovića

Evropski pokret, najoštrije osuđuje bombaški napad na kuću Veselina Jevrosimovića, vlasnika kompanije Comtrade i portala Telegraf.rs. Tim povodom, zahtevamo od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Vlade Srbije istragu i akciju na najvišem mogućem nivou. Reakcija države mora biti najjača moguća. Podsećamo da ovakvi pokušaji zločina jesu i pokušaji da se Srbija vrati u devedesete godine i u vreme odsustva bezbednosti građana.

Bacanje dve eksplozivne naprave na kuću uglednog privrednika i vlasnika medijskog portala predstavlja pokušaj zastrašivanja i kreiranje atmosfere nesigurnosti i nebezbednosti svakog građanina u Srbiji. To govori da u našoj zemlji još uvek postoje snage kojima nije u interesu da Srbija postane uređena pravna država sa jakim institucijama i deo Evropske unije. Pozivamo sve poslanike javne reči da ustanu protiv ovakvih akata svom snagom. Pozivamo svakog građanina Srbije koji ima uticaj na našu javnost da ustane u odbranu privrednika, medija, javne reči, društva i države jer ovakvi akti jesu ugrožavajući za svakog građanina. Danas je meta Veselin Jevrosimović, pre su bili Dejan Anastasijević, Slavko Ćuruvija, premijer Đinđić, sutra to može biti svako od nas. Srbija ni po koju cenu ne sme odustati od izgradnje demokratskog i bezbednog društva. Moramo da branimo pravo građana na slobodu mišljenja i na život, svako ko je pokušao da ubije, privrednika, predstavnika medija, građanina, mora biti najstrože kažnjen.

Sam čin bacanja bombi na kuću Jevrosimovića u toku noći dok članovi porodice spavaju, predstavlja pokušaj ubistva te porodice. Nedopustivo je da ovaj zločin prođe nekažnjeno. Pravda mora u ovom slučaju biti brzo zadovoljena, a počinioci ovog nedela najstrože kažnjeni. Očekujemo energično reagovanje ne samo policije, već i svih onih koji pretenduju da budu demokratski lideri u Srbiji.

Odgovornost političke elite iznad svega mora sagledavati posledice svoje izgovorene reči, kako ne bi ohrabrivala određene subjekte koji bi da svojim postupcima vrate Srbiju u mračne devedesete. Apelujemo na predsednika Republike Srbije da koristeći svoje pravo na pomilovanja duboko i analitički promišlja o bezbednosti svakog građanina ove zemlje.

Pozivamo nadležne vlasti Republike Srbije da što pre otkriju počinioce ovog zločina, kao i da se isti najstrože kazne. Takođe, pozivamo državu Srbiju da deluje preventivno na suzbijanju svih oblika nasilja, i da efikasnije sprovodi mehanizme političke ali i svake druge bezbednosti građana Srbije.

Niš, 28 mart 2013.