Naslov > Saopštenja > Saopštenje povodom dobijanja statusa kandidata Republike Srbije

02.03.2012
Saopštenje povodom dobijanja statusa kandidata Republike Srbije

Evropski pokret izražava zadovoljstvo zasluženim statusom kandidata Republike Srbije za članstvo u Evropskoj uniji. Pozitivna odluka Evropskog saveta otvara novo poglavlje odnosa Evropske unije sa Srbijom i čini veoma značajan podsticaj reformskom procesu Srbije ali i Balkana.

Srbija, nakon sticanja statusa kandidata za članstvo u Evropskoj Uniji, počinje da se priprema za naredni korak u procesu evrointegracija - dobijanje datuma početka pregovora o članstvu. Rok za otpočinjanje pregovora nakon dobijanja statusa ne postoji. Dobijanje datuma zahteva, veoma realan, merljiv i efikasan rad svih državnih institucija i aktera u društvu Srbije. Put za Srbiju do članstva u Evropskoj uniji, zahtevaće napor da se optimizuje rad uz dodatni entuzijazam svih aktera u društvu, jer se jedino istinskim sprovođenjem reformi može ostvariti dobrobit za državu i obezbediti kvalitetniji život građana Srbije.

Članstvo Srbije u Evropskoj Uniji, kao prioritet i strateška orijentacija zemlje, zavisiće isključivo od napretka u budućim pregovorima i ukorenjivanja političke demokratije, vladavine prava, funkcionalne tržišne privrede, regionalne saradnje a odgovornost za postizanje tog cilja će biti na političkim činiocima ali i svim relevantnim činiocima društva Republike Srbije.

Evropski pokret